Wednesday, April 28, 2010

Sila faktov / Písomné záznamy Joannesa Ephesinusa o Avaroch a Slovanoch

Peter Ratkoš namieta, že vo svojej práci s názvom "Az Ősi Nyitra" (Starobylá Nitra) neberiem do úvahy písomné zmienky Joannesa Ephesinusa o Slovanoch. Peter Ratkoš by mal vedieť, že uvedený zdroj, ktorý som odmietol vo svojej práci uviesť, popisuje inváziu Slovanov na Balkán v období medzi rokmi 578 - 583 n.l. a ich usadenie sa na jeho východe. V tejto súvislosti Niederle, Sasinek a iní vidia v jednej vete Joannesa Ephesinusa dôkaz o vzájomnom spolužití Slovanov a Avarov. Táto veta podľa prekladu Petra Ratkoša znie: "Po smrti Justiniusa, prekliate kmene Slovanov ho (Tiberius) jednotlivo napádali znovu a znovu, tak ako aj tí ľudia s dlhými, kučeravými vlasmi, ktorí sú nazývaní Avari."[41]

Cisár Tiberius vládol v období 578-582 n.l. a takisto počas posledných 3 rokov vlády svojho predchodcu, сhorého cisára Justiniusa (575-578). V tom čase Avari už 10 rokov žili v Karpatskej kotline a dobývali územie medzi riekami Dráva a Sáva, ktoré sa nazývalo Sirmium (582). Na druhej strane Slovania postupovali cez územie Moldavska, nachádzajúcom sa na východnej strane Karpát, smerom k dolnému Dunaju odkiaľ prenikli do Byzancie, zničili ju a usadili sa na území dnešného Bulharska.

Dva útoky na Byzanciu v rovnakom čase ale vedené v dvoch rôznych smeroch nemôžu byť prejavom vzájomného spolužitia Slovanov a Avarov. Údaje Priscosa Rhetora a Menadrosa Protectora podporujú toto naše tvrdenie.

>>Nepretržité nepriateľstvo medzi Slovanmi a Avarmi ︽Obsah


[41] JOANNES EPHESINUS: Egyháztörténet III. könyv, 25. fejezet. (Dejiny Cirkvi, kniha III. kapitola 25) RATKOŠ: Pramene... 1964. 44. oldal. – V Niederleho preklade veta znie nasledovne: (potom ako Tiberius zdedil trón od Justiniusa) "Z každej strany hrozí vojna, najmä z oblastí prekliatych kmeňov Slovanov a dlhovlasých, kučeravých Avarov, ktorí ho nenechali napokoji ani sekundu..." NIEDERLE: Starožitnosti... po str. 205.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home