Monday, July 26, 2010

Sila faktov / Kto bol Izaiáš Chán (chybné čítanie Canizauci)

Počas objasňovania pôvodu vyššie zmienených názvov vyvstal iný onomatologický problém v súvislosti s menom avarského kagana, Izaiáša. Podľa Petra Ratkoša je tento kagan mojim výmyslom. Pozabúda však na to, že v Letopisoch franského kráľovstva z roku 811 n.l. je skomolenina mena Canizauci, ktorú som uviedol v úvode kapitoly 5.

Pokiaľ mi je známe, jediní autori, ktorí spomínajú toto meno okrem mňa sú Franz Kurze and Ernst Dümmler. Kurze nepovažuje meno Canizauci za osobné meno. Avšak Dümmler uvádza, že meno sa skladá z dvoch častí kde kán je titul a Izau je osobné meno. Doteraz sme si mysleli, že Isauci je skrytá forma mena Izau (Izaiáš), Jezau (Jozef) alebo Ezsau (Ezav).[71]

Podľa môjho názoru meno Ezsau nie je správny tvar lebo by sme museli prehliadnuť koncovku - ci alebo usi, ktorá sama o sebe nemá žiaden význam. Na tomto mieste je prirodzené sa spýtať na prípadnú chybu v texte. Táto domnienka je podporená Reginovou kronikou, ktorá obsahuje dobovú kópiu Letopisov franského kráľovstva - rukopis č.3 a č.11851 z Codex Parisinus, v ktorej sa namiesto mena Canizauci objavuje meno Canizave. Tvar mena v originálnych letopisoch preto musel spôsobiť chybu v prepise.

Pôvodný text letopisov, ktorý by sme mohli preskúmať sa nezachoval. Všetko čo s istotou vieme je, že bol napísaný merovejským, lombardským (montekasínským) alebo karolínským polounciálnym písmom. Je nutné vedieť, že vo všetkých troch typoch písma bolo písmeno "a" písané pomocou dvoch znakov podobných písmenu "c" a gréckemu písmenu "ı"(iota).

Písmeno "a" bolo tvorené z už vyššie spomínaných "c+ı", ktoré boli zvyčajne na spodu spojené pri cudzo znejúcich menách a tak mohlo poľahky vzniknúť ci. Musíme takisto pripomenúť, že v danej dobe ešte nebola nad písmenom "i" bodka. Prípadnej zámene tohto písmena za ci väčšinou bránila popularita slova - napr. principem, Cicero atď. Avšak pisár, pre ktorého meno bolo neznáme, mohol poľahky pri prepise urobiť chybu. Latinskému pisárovi mohlo poľahky uniknúť to, že meno Canizaiia ukrýva v sebe meno Izaia. Toto meno napr. zostalo v tvare Isaija v ruskom jazyku. Keďže meno Izaiia - Izaias rieši všetky nejasnosti problematického mena a toto meno sa v tvare Izaias nachádza aj v iných písomných zdrojoch, dospeli sme k záveru, že meno tretieho kagana Avarskej provincie, Canizauci, musí byť Izaiáš.

Peter Ratkoš vo svojej námietke urobil dvojitú chybu. Poprvé sa dopustil neopodstatneného obvinenia z toho, že som úmyslene vyfabrikoval mená a názvy a podruhé, navzdory presnosti zoznamu historických zdrojov nespozoroval, že dobové písomnosti obsahujú osobu chán Izaiáš v tvare Canizauci. Je pravdou, že sa jedná o moju vlastnú interpretáciu toho ako by malo byť meno čítané ale iba kvôli tomu nemôže byť predsa meno vyfabrikované, skôr dešifrované.

>>Známi sufragáni provincie Avarov (833 - 904) ︽Obsah


[71] MMFH.I 44.v poznámke dole na stránke č.8. DÜMMLER: Über die südöstlichen Marken des fränkischen Reiches unter dem Karolingern 795-907. Archiv für Kunde d. österr. Geschichte. X. (1853), 9. a KURZE, F.: Annales... 135.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home