Tuesday, February 21, 2012

Vytvorenie denníku na spravodajskom serveri Blogger

Tento článok obsahuje postup vytvorenia denníku na spravodajskom serveri blogger.com. Postup pozostáva z jednotlivých krokov, ktoré je potrebné vykonať v uvedenom poradí a ktorých zoznam sa nachádza pod úvodným odstavcom. V každom kroku sa nachádza obrázok s obrazovkou obsahujúcou formulár s predvyplnenými ukážkovými údajmi, ktorý by mal čitateľ vidieť na svojom počítači bez údajov a vyplniť správnymi údajmi podľa krátkeho komentára priloženého k obrázku. Pred prechodom na ďalší krok je dobré skontrolovať správnosť vyplnených údajov nakoľko návrat na predchádzajúci krok nie je vo väčšine prípadov možný a pri chybe je potrebné zopakovať celý postup odznovu. Pred začatím vykonávania postupu vytvorenia nového denníku je dobré si celý postup zbežne pozrieť aby čitateľ získal predstavu o celom postupe.

Postup vytvorenia denníku

  1. prechod na stránku spravodajského servera
  2. prihlásenie užívateľa
  3. vloženie registračných údajov
  4. vytvorenie denníka
  5. nastavenie parametrov denníka
  6. vytvorenie článku
  7. zverejnenie článku
  8. zobrazenie denníku

1. prechod na stránku spravodajského servera

V celom postupe budeme používať internetový prehliadač Windows Internet Explorer (IE) od firmy Microsoft, ktorý takisto doporučujeme požívať čitateľovi. Postup nebol overený na iných prehliadačoch a nie je preto isté, že stránka bude fungovať alebo bude zobrazená spôsobom aký je možné vidieť na obrázkoch. V prehliadači zadajte do adresného poľa URL www.blogger.com a prejdite na prihlasovaciu stránku spravodajského servera.

2. prihlásenie užívateľa

Zadajte e-mailovú adresu a heslo užívateľa sociálnej siete Google. Ak je užívateľ už do siete prihlásený, adresa elektronickej pošty bude predvyplnená podobne ako je možné vidieť na nasledujúcom obrázku. Ak užívateľský účet nemáte bude ho potrebné najprv vyrobiť postupom z článku Vytvorenie účtu v sociálnej sieti Google.
Zvoľte odkaz "Prihlásiť sa" a prejdite na ďalší krok.

3. vloženie registračných údajov

Dialógové okno pre zadávanie registračných údajov užívateľa sa zobrabrazí iba pri prvom prihlásení. Ak okno nevidíte pokračujte ďalším krokom. Zadajte verejnú prezývku, ktorú chcete používať na spravodajskom serveri. Pohlavie užívateľa nemusíte vypĺňať kvôli ochrane súkromia pravdivými údajmi. Nezabudnite odsúhlasiť zmluvné podmienky.
Zvoľte odkaz "POKRAČOVAŤ" pre ďalší krok.

4. vytvorenie denníka

Zobrazí sa pracovná plocha redakčného systému Blogger.
Pre vytvorenie nového denníku zvoľte odkaz "Nový blog" a prejdite na ďalší krok postupu.

5. nastavenie parametrov denníka

Zadajte názov, verejnú URL adresu a zvolte šablónu vzhľadu nového denníku. Parametre sa dajú neskôr zmeniť. Prednastavená URL adresa denníka na internete, ktorá sa vkladá do adresného poľa prehliadača, obsahuje prezývku a názov denníka oddelený pomlčkou. Upravte adresu tak aby sa čitateľovi pokiaľ možno čo najednoduchšie zadávala do prehliadača tj. zmenšite dĺžku adresy ak je príliš dlhá, odstráňte diakritiku, špeciálne znaky, medzery apd. Obrázok napravo od adresy signalizuje či je zadaná adresa platná a jediná na spravodajskom serveri. Ak signalizuje chybu, upravte URL adresu.
Zvoľte odkaz "Vytvoriť blog" pre ďalší krok.

6. vytvorenie článku

Zobrazí sa pracovná plocha redakčného systému podobne ako v kroku 4, ktorá tentokrát obsahuje v zozname blogov nový denník. Denník je vytvorený, môžete napísať prvý článok.
Zvoľte odkaz "Vytvoriť nový príspevok" s ikonou pera na oranžovom podklade približne uprostred stránky a pokračujte ďalším krokom.

7. zverejnenie článku

Môžeme napísať obsah článku priamo v editore redakčného systému alebo pripravený článok napr. v textovom procesore typu Microsoft Office Word preniesť do editoru a upraviť. Nezabudnite zadať názov článku do poľa v ľavom hornom rohu obrazovky.
Ak ste spokojný/á s obsahom článku, jeho vzhľadom a všetky pravopisné a štylistické chyby sú opravené, zvoľte odkaz "Publikovať" pre zverejnenie článku na internete a prejdite na ďalší krok postupu.

8. zobrazenie denníku

Na stránke redakčného systému so zoznamom všetkých článkov v denníku zvoľte odkaz "Zobraziť blog" nachádzajúci sa v hornej časti stránky.
Zobrazí sa stránka s vašim intenetovým denníkom na verejnej URL adrese. Hotovo!


Autor sa vopred ospravedlňuje zhovievavému čitateľovi za pravopisné a štylistické chyby v nádeji, ze obsah je na článku to podstatné. Ak vás článok zaujal a máte platný účet na facebooku nezabudnite zvoliť odkaz "Like" hneď pod článkom. Prípadne môžete zanechať svoj názor v komentári, ktorý je z pohľadu autora ešte zaujímavejší!

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home