Monday, July 26, 2010

Sila faktov / Územie provincie Avarov

Na žiadosť avarského kagana Teodora, Karol Veľký rozhodol, že územie medzi Carnuntum a Sabariou bude miesto určené pre avarské osídlenie. Prirodzené geografické hranice územia tvorila zo severu a východu rieka Dunaj, na juhu rieka Rába a na západe Viedenský les. Na základe starovekých a stredovekých údajov, tak ako sa podarilo zistiť v rokoch 1968 a 1970, hlavný tok Dunaja na tomto území bol súčasný tok Malého Dunaja alebo Čiernej Vody.[67] Avarská Provincia sa nachádzala na území Žitného ostrova a okrem neho na území Tóköz, Rábaköz, Hanság, Fertővidék a Nagyerdő.





Marca Avarorum (805 - 900)


Peter Ratkoš, ktorý prehliadol údaje zo staroveku a stredoveku tvrdí, že hlavný tok Dunaja bol vždy v súčasnom koryte a preto Žitný ostrov, a prirodzene Poddunajské Biskupice, nepatrili do avarského biskupstva.

Otázka príslušnosti Žitného ostrova k Avarskej provincii je závislá od určenia polohy hlavného toku Dunaja. Prvú zmienku o toku Dunaja môžeme nájsť v diele "Geographia" od Ptolemaia. Z tohto historického zdroja vieme, že v prvej polovici 2. storočia sa za sútokom s riekou Morava smer toku Dunaja otáča na sever a potom pri Anduaito na území medzi sútokmi s riekami Dudváh a Váh späť smerom na juh. Rieka Rába sa vlieva do Dunaja pri Brigetio. Ptolemaiove údaje sú doložené údajmi z dokumentu z 13. storočia, ktorý je mapou riek. Zmena toku Dunaja sa preto musela uskutočniť neskôr. Staré mapy riek na Žitnom ostrove a ich dokumentácia by si vyžiadali minimálne dva veľké zväzky. Preto objasníme iba jeden z mnohých príkladov zo stredoveku. Poznámka v "Hajosuth" z roku 1399 uvádza, že hlavný tok Dunaja bol za Žitným ostrovom tj. v koryte dnešného Malého Dunaja.[68]

Rozhodnutie Sídelného súdu spravodlivosti v Pozsony z roku 1790 nás ušetrí ďalšieho dlhého zoznamu podobných príkladov. Toto rozhodnutie jednoznačne určuje čas premiestnenia toku Dunaja do súčasneho koryta v období z prelomu 17. a 18. storočia. Biskupickí (maď. Püspöki) mlynári nám poskytli dôkazy. Ich mlyny sa nachádzali v blízkosti súčasného koryta od dávnych čias a "odvtedy odkedy bol Dunaj odklonený a rameno v Nových Zámkoch prestalo byť splavné, lode začali používať hlavné koryto Dunaja... " a často im poškodili mlyny. Súd rozhodol v prospech mlynárov z Püspöki.[69] Preto Sídelný súd v roku 1790 dôrazne vyhlásil, že Dunaj bol odklonený z Novozámockého ramena do súčasného koryta v 18. storočí.

Takéto jasné rozhodnutie a presvedčivý fakt jednoznačne dokazuje, že Petrove Ratkošove tvrdenie o tom kde prináležal Žitný ostrov v 9.storočí je svojvoľné a chybné.

>>O názvoch miest Vrakúň a Vrakuňa ︽Obsah


[67] PÜSPÖKI NAGY P.: Püspöki mezőváros története (História trhového mesta Püspöki) Dom osvety. 1968. 14-19. 48, 118, 119, stb. Práca je metodicky spracovaná v našej práci s názvom "Limes Romanus..." (údaje v poznámke č.9.) str. 129-175.

[68] ZsKO. I. 6192. Moje dve práce uvedené v predchádzajúcej poznámke obsahujú oveľa viac údajov. Špeciálne v "... limes Romanus..." str. 152-156.

[69] PÜSPÖKI NAGY P.: Püspöki mezőváros története (História trhového mesta Püspöki) str.119.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home